Ultimul oaspete este un thriller excelent, care cu greu poate fi anticipat. Eu intuisem ceva, dar nu ghicisem criminalul. Cu greu il poate intui cineva.

Ultimul oaspete ne spune povestea de prietenie improbabila dintre o tanara bogata (Sadie Loman) si o localnica saraca (Avery Greer). Locul de desfasurare a actiunii: Littleport, Maine. Sadie era o turista ce facea parte dintr-o familie extrem de bogata, iar Avery era o localnica lovita de un necaz cumplit: parintii ei murisera intr-un tragic accident de masina.

Cele 2 sunt prietene foarte bune pana cand, la o petrecere, Sadie este gasita moarta. Desi totul ducea indica initial o sinucidere, existau cateva lucruri care duceau catre Avery. Ce implicare avea aceasta ramane sa descoperiti singuri, la fel cum veti descoperi si la ce va aduce ancheta proprie a acesteia.

Pe unele bloguri vad ca acest thriller este considerat bolnav, unii au parut realmente socati de ceea ce au citit. Pentru mine este un thriller chiar soft: bine scris, suspansul bine dozat (cateva picaturi la inceput, pentru ca la final sa se reverse, rasturnarile de situatie venind unele dupa altele), personaje bine conturate.

Despre partea cu “bolnava” nu pot spune decat ca am citit thrillere infinit mai bolnave, mai macabre. Un unic argument aduc aici: nu avem de-a face cu un criminal in serie, este o singura crima. Ma rog, oamenii pot fi bolnavi in multe feluri, nu neg asta. Ideea este ca, in general, thrillerele se fac despre oameni un pic dereglati, caci altfel n-am mai avea povestea. Deci este ceva bolnav, dar mult mai soft decat in 80% dintre thrillere.

Nu zic ca e ok ce se intampla acolo, nu incurajez astfel de practici, vedeti voi despre ce-i vorba, doar ca nu mi s-a facut pielea de gaina in niciun moment. Poate o fi vorba despre o banalizare a raului, in cazul meu fiind vorba de raul fictionat, raul citit in carti si vazut in filme.

Despre autoare nu pot spune prea multe, pentru mine Ultimul oaspete fiind prima carte scrisa de Megan Miranda pe care o citesc. Pot spune, insa, ca dintr-un motiv pe care nu vi-l dezvalui, va las sa-l descoperiti singuri, cartea este clar scrisa de o femeie. Daca as fi citit-o fara sa stiu numele de pe coperta, as fi putut spune cu siguranta ca-i scrisa de o femeie. Va las pe voi sa va convingeti de ce.

Per total, Ultimul oaspete e un thriller excelent, caruia cu greu ii poti reprosa ceva. Astept sa citesc si alte carti de-ale autoarei pentru a-mi putea contura o opinie concludenta despre ea. Momentan m-a facut pur si simplu curios.

Mai multe despre autoare, daca sunteti curiosi, gasiti pe site-ul ei oficial.

Ultimul oaspete a aparut la Leda Ledge (Editura Corint), insa poate fi comandat (si) de pe Libris, Elefant, Cartepedia, Librex, Carturesti, Librariile Humanitas, CLB, Libraria Delfin si eMAG.

ps: Vreo 2 persoane, pe care le intrebasem ce parere au despre carte, au spus ca nu s-au prins de sensul titlului, ca nu inteleg care este … Ultimul oaspete. Nu va dezvalui nimic, insa mie titlul mi se pare sugestiv. Si, ca bonus, titlul apartine autoarei si nu traducatorului, caci romanul a aparut cu titlul original “The last house guest”.