Pentru mine, Conspiratia a fost a treia carte de Dan Brown pe care am citit-o si prima dintre ele in care personajul principal nu era profesorul Robert Langdon. Ceea ce pentru mine era, pe de-o parte, un lucru bun, urma sa citesc ceva nou, ceva diferit, pe de alta parte mi-era un pic dor. Simteam ca imi lipseste ceva. Simteam ca parca nu citesc Dan Brown.

Incep cu partea care m-a deranjat pe mine teribil in aceasta carte: propaganda americana mult prea gretoasa. Da, ar iesi un film american stralucit, Hollywood-ul fiind expert in filme de propaganda bine jucate, bine regizate si intens mediatizate.

Doar ca in cazul cartilor pretentiile sunt altele. Cel putin in cazul meu.

Iar aceasta carte, desi bine scrisa, desi plina de suspans (mult mai mult si mai bine dozat decat Inferno), este una eminamente politica. Un thriller politic incheiat intr-un mod cat se poate de american. Happy end pentru americanul de rand, care iese castigat din batalia politica. God bless America!

Acum, pe langa latura politica, mai este o latura, la fel de problematica. Daca in Codul lui Da Vinci si in Inferno era un amestec de istorie, arta si religie, in proportii variabile (cu ceva medicina in Inferno, dar foarte putina), in Conspiratia vorbim despre despre o intreaga terminologie biologica extrem de greoaie. Daca la istorie ori la arta, chiar daca nu pot afirma ca ne pricepem cu totii, termenii sunt accesibili, ori macar nu par chineza veche, in cazul biologiei lucrurile sunt diferite. As putea face pariu ca autorul s-a documentat temeinic, ca toate acele lucruri exista, insa mi-au fost greu accesibile. M-as putea uita la o pictura, as putea citi o carte de istorie, as putea cauta indicii pe o statuie, m-as putea plimba prin Florenta, un adevarat muzeu in aer liber, dar m-as uita ca vitelul la poarta noua in cazul in care in fata mea s-ar afla un asteroid.

E drept, pe partea de suspans sta mai bine decat Inferno, chiar m-a tinut in scaun (sau in pat, caci citesc des in pat) ore-n sir. Te tine cu sufletul la gura si oricum ai da-o, nu ai cum sa intuiesti finalul. O fi el cu ultra happy-end, daca-mi este permisa exprimarea, usor deus-ex machina, dar nu e nici pe departe predictibil.

Pe scurt de tot: asistam la batalia politica pentru cea mai inalta functie din statul american, intre presedintele in functie si un senator care-si concentrase campania pe atacarea NASA. Considera ca este supra-finantata si ca acei bani puteau fi folositi in alte scopuri. Acest senator avea, insa, o unica fata care lucra, indirect, pentru contra-candidatul sau. In fapt, lucra pentru Casa Alba si, la un moment dat, cand NASA anunta o mare descoperire, este trimisa la fata locului, alaturi de o intreaga echipa de experti civili, pentru a certifica autenticitatea descoperirii. Dupa ce presedintele in functie face conferinta de presa prin care anunta descoperirea, campania contracandidatului sau ajunge intr-un mare impas. Singura sansa a senatorului era sa dovdeasca faptul ca acea descoperire este o mare cacealma, o mare minciuna. Cum stau exact lucrurile, ce implicare are fata senatorului, care erau implicatiile exacte si cum se termina totul, ramane sa descoperiti singuri.

Eu, unul, va pun o singura intrebare, fundamentala: in cazul fiecaruia dintre personaje, presedintele in functie, senatorul (contracandidatul) si fata senatorului, cum ati actionat voi daca ati fi fost in locul lor? Eu nu am copii, nu-mi doresc in viitorul apropiat, insa sunt constient ca senatorul a actionat gresit. Doar ca fix asta este problema mea: un personaj scris cu tuse prea groase, prea rau, neavand parca nimic bun in el. Iar contracandidatul sau, presedintele in functie, este exact opusul. De fapt, in cazul celor 2 sunt clare raspunsurile, e clar cum ati actiona, cum as actiona, cum am actiona noi cu totii. Intrebarea ramane, insa, in privinta EI: personal, nu as face NICIODATA ce a facut ea. Nu zic exact ce, vedeti singuri 🙂

Intr-un final, o intrebare #pebune: chiar trebuia sa strice o carte atat de misto cu o propaganda americana gretoasa?!

Conspiratia lui Dan Brown a aparut, in limba romana, la Editura Rao, putand fi gasita in urmatoarele librarii online: Elefant, Libris, Carturesti si Cartepedia.