Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Cornelia Tudusciuc: Citim autori români sau nu?

Eu cu siguranță citesc autori români si n-o sa încetez sa-i citesc doar pentru că am găsit câteva cărți care nu mi-au fost pe plac.
Pornind de la provocarea lui Emil, m-am gândit să scriu și eu acest articol, dacă se poate numi articol pentru că nu prea am experiență în domeniu. În el o să vorbesc despre scriitori români contemporani, despre acei scriitori români care au reușit sa-mi rămână în suflet după ce le-am citit opera, dar și despre acei a căror cărți nu prea mi-au fost pe plac.
Nu o să fac un top, dar o sa încep cu scriitoarea mea preferată și anume Camelia Cavadia. Prima oară am făcut cunoștință cu dumneaei prin intermediul romanului Măștile fricii. O carte pe care am citit-o într-o zi, acum 2 ani și la care mă gândesc și azi. O carte pe care o recomand tuturor, o cartea care reflectă povestea de viață a multor familii, fie ele din România sau nu.

Nici celelalte cărți ale autoarei nu sunt mai prejos. Vina și Purgatoriul îngerilor sunt la fel de sensibile și de triste și reflectă o realitate pe care mulți din noi refuzăm să o vedem.

O altă scriitoare care m-a cucerit cu a sa carte este Raluca Alina Iorga. Eu cu istoria nu am fost foarte bună prietenă, dar citind cartea Până la sfârșitul timpului, unde autoarea redă povestea lui Vlad Țepeș, într-un mod foarte uman, mi-am dat seamă că problema nu era la noi, adică la istorie sau mine, ci la modul cum e prezentată istoria în manualele de școală. Cand istoria este introdusă într-o poveste parcă devine mai usor de înțeles pentru cei care o citesc, bineînțeles că iubitori de istorie mă pot contrazice.
Și scriitoarea Doina Roman m-a impresionat prin imaginația sa. Seria Pragul este o serie foarte reușită și originală. Autoarea crează o lume fantasy extraordinară.
Alți autori români care mi-au plăcut și de la care îmi doresc să citesc în continuare cărți frumoase sunt: Marius Albert Negut, Simona Antonescu, Petronela Rotar, Raluca Andreia Chiper, Oana Arion, Sandra Coroian, Theo Anghel…
Acum să trecem și la ce nu prea mi-a plăcut.
Primul scriitor care m-a dezamăgit este de fapt o scriitoare. Este vorba de Nora Iuga și Hai să furăm pepeni. Am citit cartea vara, mi-a plăcut mult titlul și citisem ca autoarea scrie foarte bine. O scrie, nimic de zis, dar pentru mine Hai sa furăm pepeni a fost o carte fără sare și piper.
O altă carte foarte slabă, din punctul meu de vedere este În altă iubire de Flavius Simion.
Mai sunt si alți autori români care nu m-au impresionat prea mult, dar nici nu m-au făcut să renunț la literatura română contemporană.
Cum de altfel și câțiva autori români contemporani pe care nu știu unde sa-i încadreze, dacă sa-i recomand sau nu. Primii doi care îmi vin în minte sunt Radu Găvan și Radu Paraschivescu. De la ambii am citit care două cărți. Cărți care mi-au plăcut, dar pe care am simțit că nu le-am înțeles. Așa că mi-am promis sa-i recitesc după un timp, pentru a vedea dacă se schimbă ceva.
De vreo doi ani tot citesc autori români contemporani și sunt de părere că avem autori foarte buni, cum de altfel avem și autori care scriu doar așa de dragul de a scrie sau scriu povești comerciale care știu că se vând sigur. Și mai cred că voi, cei care vă feriți să citiți autori români aveți de pierdut.
Eu am citit și cărți bune și mai puțin bune, dar dacă fac o medie la ceea ce am citit, cred ca am citit mai multe cărți bune, decât rele. Important e să știi ce îți place, să citești și să le alegi cu grijă pentru că și o carte slabă poate părea bună dacă o citești la momentul potrivit.
Sper că v-a plăcut articolul meu. Eu mă numesc Tudusciuc Cornelia și sunt un cititor pasionat. Citesc aproape orice, nu prea am preferințe. Citesc de plăcere și uneori mai scriu câte o părere despre cărțile citite în grupurile de cărți pe care le frecventez cu drag în timpul liber.

5 Comments

 1. Elena Raluca

  Frumos articol!
  Cartea Corneliei Cavadia Mastile fricii mi-a placut si mie foarte mult.

  • Cornelia

   Mă bucur, le recomand si pe celelalte.

 2. Ivan Adriana

  Și mie mi-a plăcut foarte mult Măștile fricii. Sunt de acord cu tine, avem autori români buni.

 3. Marius Neguț

  Mulțumesc! ?

  • Cornelia

   Cu drag. Sunt tare curioasă în privința romanului de dragoste pe care îl scrieți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑