Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Dubla identitate – S.K. Tremayne

Dubla identitate este o carte care cu greu poate fi inclusa intr-un anumit gen. Thriller? Psihologic (care termen, fie vorba-ntre noi, este unul incert)/drama? Cate un pic din fiecare.

In carte sunt expuse trei probleme importante, care si individual, distinct, sunt interesante, sunt relevante.

Prima problema, a gemenilor, si a relatiei speciale dintre ei. Eu am frate, stiu ce inseamna sa ai frate, cumva ma uit de sus la cei singuri la parinti. Uneori, cand ei se dovedesc a fi mult prea egoisti, chiar si pentru standardele mele, ori se comporta ca si cum totul li se cuvine. Da, atitudinea asta mi se pare cea mai enervanta: cei care nu stiu sa spuna multumesc, care pleaca de la premisa ca erai obligat sa-i ajuti. 

Frate geaman n-am avut si cu exceptia a doua colege de facultate, cu care am interactionat rar, nu am avut prieteni gemeni. Nu stiu, direct de la o sursa principala, cum este cu relatia asta speciala. Drept urmare, tot ce stiu despre gemeni este ce am vazut in filme, in spectacole de teatru ori in carti.

Pe mine ma fascineaza gemenii, legatura dintre ei, modul in care se simt de la distanta. Mi se pare fascinanta, daca as fi psiholog mi-as dedica niste ani din viata studiulu gemenilor.

In acest caz, in aceasta carte, este vorba de disparitia uneia dintre gemene si modul in care cealalta se comporta dupa moartea suroririi ei.

Un al doilea aspect, la fel de important, este relatia parintilor cu copiii. Intai si intai, daca parintii isi iubesc in mod egal copiii. Unii considera ca e firesc sa ai un preferat, altii considera ca e inuman, ca celalalt copil va creste cu o doza mare de frustrare. In unele familii, tatal are un preferat, mama are alt preferat. Ce decurge de aici? O problema care aici este pusa intr-un mod extrem de interesant.

O a treia problema: cum se destrama o familie dupa moartea unui copil. In cazul familiilor cu un singur copil, disparitia acestuia conduce la situatia in care parintii simt ca nu mai are sens existenta lor. In povestea din carte, existenta lor avea sens, al doilea copil fiind inca in viata.

In susbsidiar, aparent, o chestiune secundara celor mentionate mai sus, o problema care, insa, devine primordiala, este modalitatea in care 2 gemeni PERFECTI pot fi diferentiati. In acest caz, parintii nu sunt siguri care dintre copii este cel mort si care a supravietuit.

Ca lucrurile sa devina absurde, la un moment dat cei 2 parinti conchid ca au facut o eroare, drept urmare organizeaza o noua inmormantare. Citind acele randuri, eram realmente socat. Si, atentie, nu sunt deloc credincios, deci nu ceremonialul religios este cel care ma interesa.

Per total, Dubla identitate, roman aparut la Editura Rao, mi-a placut foarte mult. M-a socat, m-a intrigat, m-a fascinat. M-a trecut prin mai multe stari, la final avand o senzatie ciudata. Nu m-am gandit pana acum, la modul serios, cum ar fi sa am copil, dar dupa astfel de carti imi dau seama ca cel mai greu este sa fii parinte de gemeni. Este infinit mai greu, din multe puncte de vedere.

Recomand Cartea dubla identitate pentru toate acestea si pentru multe altele. Si, in final, va transmit o provocare: incercati sa vedeti cand v-ati dat seama, pe de-a-ntregul, de finalul cartii. de deznodamant. V-as spune ca nu-l puteti anticipa decat partial. Nu spun mai multe.

Cartea Dubla identitate, de S.K. Tremayne, poate fi cumparata de pe RaoBooks si de la toate librariile online si offline din tara.

5 Comments

 1. Catalina Coman

  Am terminat-o si eu aseara. Oricat am incercat sa ghicesc, nu am reusit sa aflu finalul, ci doar unele particele.

  • Emil Calinescu

   Macar eu am stiut cine a supravietuit si cine era, indirect, criminalul. Asta am anticipat din start 🙂

   • Catalina Coman

    Asta am anticipat și eu, dar după un raționament total greșit. :))

 2. Oana M.

  Cartea, dupa recenzia ta, mi se pare absolut pe gustul meu. Mai ales ca e vorba de o poveste dramatica cu gemeni, in care neputinta de a-ti da seama care dintre copii este cel mort constituie intriga . 🙂

  • Emil Calinescu

   E un pic mai complicat de atat 🙂 Citeste-o cu incredere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: