Jose Mourinho sub lupa nu este prima carte despre celebrul antrenor portughez pe care am citit-o. Acum 3 ani, tot in timpul unui turneu final, de acea data Campionatul Mondial, terminasem cartea Evolutia unui translator. Nu voi face o comparatie intre cele 2 carti, Mourinho este tipul de antrenor despre care poti scrie zeci de carti.

Ca sa intelegeti ce veti citi in aceasta carte, va spun ca Robert Beasley este un cunoscut ziarist britanic, mare fan Chelsea Londra. El s-a imprietenit destul de repede cu Mourinho, drept urmare avem parte si de ceva “exclusivitati”. Cartea este cu precadere despre cele 2 mandate de la Chelsea, totul terminandu-se in anul 2016, cand Mourinho a preluat conducerea tehnica a “dusmanului” Manchester United.

Sa nu va asteptati la vreo revelatie din punct de vedere literar. Este o carte jurnalistica, o culegere de intamplari, unele cunoscute, altele in exclusivitate, scrise de un om foarte apropiat de celebrul antrenor portughez. Cartea nu este o delectare, nu poti spune ca o savurezi, in intelesul literar, ci este o retraire a unor momente, a unor meciuri si evenimente. Evident, atunci cand vorbim de stilul (prea) sec al cartii, trebuie sa ne intrebam care este vina autorului si care este vina traducatorului. Ideea este ca eu am simtit ca citesc un articol din presa sportiva, nu o carte de beletristica.

Va veti intreba, totusi, de ce ar trebui sa cititi Jose Mourinho sub lupa? Motivele ar fi 3:

  1. Eu sunt tipul de persoana care in timpul unui turneu final, cum este acum Euro 2020, trebuie sa fiu trup si suflet in febra turneului. O astfel de carte, chiar si seaca, este exact ce trebuie. Am citit in aceasta carte cate ceva despre Ronaldo, despre cum l-a antrenat Mourinho, drept urmare zilele urmatoare il voi vedea pe Ronaldo pe teren pentru nationala tarii sale.
  2. Exact cum am zis mai sus, retraiesti anumite momente. Nefiind fan Chelsea, unele dintre ele nu erau atat de importante, relevante. Fanii echipei londoneze vor savura, insa, intr-o masura mult mai mare aceasta carte.
  3. Prin intermediul acestei carti il descoperi mai degraba pe omul Mourinho si nu pe antrenorul Mourinho.
  4. In cateva momente, autorul a avut de ales intre ziarul la care lucra si prietenia cu Mourinho. Nu va zic acele decizii, le veti descoperi singuri.
  5. La finalul cartii am ramas cu intrebarea De ce Jose Mourinho nu a mai avut rezultate dupa plecarea de la Chelsea? Manchester United (desi cu o Europa League in palmares) si Tottenham sunt esecuri, indiferent din unghiul in care le-am privi. Acum Mourinho a preluat pe Roma. Multa lume crede ca va fi un nou esec. Citind cartea aceasta stai si te intrebi cum e posibil? Ceea ce ar trebui sa te duca cu gandul la PERSPECTIVA din care este scrisa cartea. Poate lucrurile nu sunt toate atat de roze, poate Mourinho nu e atat de special, de fericit si de perfect pe cat se crede si pe cat e descris de prietenul sau.

Recititi punctul 4 si va veti da seama de ce aceasta carte este utila chiar si pentru nemicrobisti. Ma rog, daca nu te uiti deloc la fotbal nu vei intelege pe de-a-ntregul situatiile in cauza, dar ideea ca ea este utila jurnalistilor ramane valabila. Si, de fapt, intreaga lectura a cartii poate fi caracterizata prin UTILA si nu PLACUTA. Nu mi-a displacut, dar nu e nicidecum beletristica, nu mi-a starnit sentimente.

Jose Mourinho sub lupa a aparut la Editura Publica (in cadrul colectiei Victoria Books), putand fi comandata si de pe Libris, Cartepedia, Elefant, Carturesti si eMAG.