Frumoasă și jună, oh, dragă-mi mai ești!
Eu caut și caut în ochii-ți cerești,
Și-n veci nu mă satur și-n veci aș căta,
Iubită, dorită, o gură așa!
Tu tremuri, tu cauți, tu murmuri, tu râzi,
Cu glasul tău dulce tu raiu-mi deschizi,
Cu părul tău moale tu viața mi-o legi
O știi și te faci că nu o-nțelegi!
Șireată și dulce copil vinovat
De ce nu mă-mbii cu al tău sărutat,
De ce-aștepți să-l fur de pe ochii-ți profunzi
Și-n blondele plete tu capul ți-ascunzi!
Cu mâna ți-acoperi tu ochii tăi dragi,
Prin degete cauți, nu râde, ci taci;
Pedeapsa ce meriți, columbă a mea,
O gură-i. Oh, dă-mi-o mi-ai dat-o așa!
Nu aș fi spus că o să mai scriu despre Mihai Eminescu vreodată după bacalaureat, unde de altfel m-am și rugat să nu îmi pice. Dar se pare că soarta are un ciudat simț al umorului astfel încât Emil s-a apucat să își facă blog de carte fix de ziua poetului. Citeste Emile! Rău sigur nu îți face!
Cât despre mine… este pentru prima oară când vorbesc despre o poezie fără a avea de a face cu școala și din nefericire singurule fraze care îmi vin momentan în minte suna cam așa această figură de stil semnifică… Cu speranța că articolul nu se va transforma într-un comentariu în care să prezinți, în 600-900 de cuvinte, semnificația ideii poetice, hai să ne apucăm de treabă.
Nu știu câți dintre voi ați citit poezia Frumoasă și jună – M. Eminescu. Din nefericire, din câte am observat nu este o poezie prea cunoscută în ciuda faptului că este nemaipomenit de frumoasă. Și nu pot să zic că eu am descoperit-o din dragoste pentru poezie, ci doar printr-o întâmplare nemaipomenit de frumoasă, romantică și care, evident, nu mi s-a întâmplat mie. O colegă a avut sanșa de a se îndrăgosti la prima vedere, exact ca în basme, de un băiat care părea perfect. Și au început o relație care, la fel ca nunta din povești, a durat 3 zile. Partea bună este că el i-a trimis un mesaj cu această poezie și eu am aflat de ea.
Poezia aceasta are ceva aparte dacă mă întrebați pe mine. Este o poezie care te face să visezi. La adolescență, la dragoste, la prima iubire. La momentul când naivitatea copilului întâlnește naivitatea dragostei, la momentele când totul părea să înceapă și să se sfârșească cu persoana iubită. Acea perioadă în care simțeai că inimile voastre bateau în cel mai suav duet Second Waltz iar în jurul vostru fericirea construise o aură.
Fiecare fată a visat la un moment dat la acel băiat care îi va trimite poezii, care o va săruta pe frunte și care o va lua în brațe atunci când în jurul lor este potop. Aceste versuri pentru mine se asemănă cu începutul, cu inocența. Chiar cu impresia că iubirea ta este unică, că esti un privilegiat pe pământ. Cu acele momente în care ochii voștrii se întâlneau, când toate persoanele din jurul vostru păreau să dispară și pentru o secundă timpul stătea în loc în timp ce un curent electric vă străbătea pe amândoi. Iar, o clipă mai târziu, totul revenea ca înainte cu excepția voastră și a zâmbetelor care v-au înflorit pe chip.
Poezia Frumoasă și jună pare o rugă a începuturilor, a sărutărilor furate și a privirilor cât o mie de cuvinte. Cât de mult poate însemna un sărut? Parcă niciodată nu înseamnă la fel de mult ca la început. Totuși, o dragoste este mult mai frumoasă decât prima așa că nu trebuie să fim triști că prima dragoste nu a fost fără de sfârșit. Pentru că mai frumoasă decât prima, este cu siguranţa ultima.
Of, cu siguranţa Emil va spune că vorbesc ca o bătrână nu ca o adolescentă, dar măcar sper să aprecieze că tânăra din poezie era blondă.
Articolul Frumoasă și Jună a fost scris de Luiza Potecă. Poate fi citită pe luizapoteca.wordpress.com.
De acum inainte ar trebui sa-ti zic AIA FRUMOASA SI JUNA? Frumoaso si juno? 😀 De curiozitate intreb 🙂