Dumitru Dragomir, Nea Mitica, asa cum il stim cu totii, ori pur si simplu Mitica, este un foarte bun povestitor. Carismatic, simpatic, cu gura mare, Dumitru Dragomir este, totusi, o persoana controversata. Unii il adora, il apreciaza, altii dimpotriva il injura, dau cu pietre in el.

Scoala nu prea are, asta daca nu punem la socoteala scoala vietii. Acolo este doctor docent.

Cu toate astea, aceasta carte nu este scrisa in puscarie, nu este maculatura. Nu este scrisa cu pistolul la tampla, drept urmare trebuie sa plecam de la prezumtia de nevinovatie.

Nu, asta nu inseamna ca trebuie sa credem tot ce scrie acolo. Asta nu inseamna ca el ar fi victima. Asta nu inseamna ca Dumitru Dragomir este un taran erou, ajuns cineva la Bucuresti, vesnic corect.

Personal, fan al Universitatii Craiova, cea dezafiliata ABUZIV in 2011, nu am motive sa-i iau apararea. Sa-i fiu fan nici atat.

Dar pot recunoaste, obiectiv, cateva calitati ale acestei carti:

– Placuta si amuzanta. Este usor de citit, fara a parea scrisa cu picioarele. Este, din acest punct de vedere, o surpriza placuta.

– Este scrisa dintr-o perspectiva OMENEASCA. Un OM, cu defectele lui, a trait niste lucruri si vrea sa le spuna mai departe. Nu este scriitor si nu are pretentia sa fie. Este, insa, un povestitor care a trait o viata care merita spusa.

– Nu este o carte de dezvaluiri. Sunt cateva, care suna mai mult a amenintare. Dezvaluirile despre evenimentele de dinainte de 89 nu se pun, daca este vorba despre fapte penale, ele deja s-au prescris. Poate fi considerata, insa, o carte-santaj. Uitati, am avut curaj sa scriu o carte, uitati cum stiu sa scriu, vedeti ce am dezvaluit si ce nu. Daca nu ma lasati in pace, o scot si pe cealalta.

Care carte, ca pronostic personal, va fi scoasa fie cand Dumitru Dragomir va muri, fie cand acesta va fi (din nou) arestat.

Meciurile vietii mele este un titlu inspirat. Atat din cauza titlului, cat si din cauza modului in care a fost scrisa, ma tot intreb: cat este, oare, meritul lui Dumitru Dragomir, autorul oficial al cartii, si cat este meritul lui Dragos Dumitriu, cel care a ingrijit acest volum?

Altfel, multe intamplari din carte au fost povestite deseori in emisiunile televizate. Vanzarea Craiovei, de la Netoiu la Dinel, a fost povestita de cateva ori. De asemenea, cearta cu Giovani de la Tuca Show este si ea arhicunoscuta. Eu va arat, intr-un clip de mai sus, si o cearta spumoasa cu Mugur Ciuvica din anul 2004, cand cei 2 erau contracandidati la Primaria Capitalei (altfel, sa ne intelegem, amandoi aveau sanse 0 sa intre in turul 2, probabil si ei erau constienti de acest lucru).

In final, 2 curiozitati:

1. Astept recenzii ale acestei carti din partea celor care NU sunt microbisti. Care nu stiu cine e Dumitru Dragomir, care nu l-au vazut niciodata la tv. Recenzii obiectiv, strict legate de aspectele literare ale cartii.

2. Sunt curios ce parere au despre carte suporterii Universitatii Craiova. Cea reala, nu clona PSD-ista din Liga 1.

Nu, cartea autobiografica Meciurile vietii mele nu mi l-a facut pe Dumitru Dragomir mai simpatic. Este vinovat, intr-o proportie mare, pentru dezastrul fotbalului romanesc si, mai ales, pentru dezafilierea abuziva a Universitatii Craiova. Totusi, nu inseamna ca voi fi atat de incuiat incat sa-l injur non-stop si sa plec de la premisa ca tot ce scrie acolo sunt minciuni. Da, in “conflictul” dintre cei 2, eu sunt de partea lui Mititelu. Asa-mi dicteaza sufletul 🙂

Meciurile vietii mele, de Dumitru Dragomir, carte aparuta la Paco editura si tipografie, se gaseste DOAR pe Libris.ro. De ce aceasta exclusivitate inca nu am aflat, dar nu ma deranjeaza absolut deloc, Libris este oricum printre librariile mele preferate 🙂