Cand aud de Ronaldo, foarte multi intreaba: originalul sau Cristiano? Si eu am fost si sunt tentat sa spun acelasi lucru, in copilaria mea il admiram pe Ronaldo, dar acum, obiectiv vorbind, pot afirma, fara teama de a gresi, ca actualul, Cristiano, CR7 sau cum vreti voi sa-i spuneti, este mai bun. Este mai complet. Iar biografia lui CR7 n-aveam cum s-o ratez.

E drept, este o biografie incompleta, e doar o schita. Nu am aflat chestiunile esentiale despre CR7. Ca roman, de exemplu, m-ar fi interesat o radiografie completa (ce frumos suna) din partea lui Boloni, antrenorul care l-a promovat in prima echipa a lui Sporting.

Si aici, cumva, sunt uimit ca aceasta carte este scrisa intr-un stil diferit, as zice COMPLET diferit, de cel in care a fost scrisa biografia lui Messi. Si acum parca mi-as fi dorit mai multe opinii ale altora despre Ronaldo.

Am aflat, insa, chestii extrem de interesante. Una dintre ele m-a marcat. Mi-a ramas in minte, fiind (inca) socat.

Asadar, Cristiano Ronaldo este cunoscut de toata lumea drept CR7. Multi au impresia ca Ronaldo a avut dintotdeauna numarul 7. Ca este, cumva, numarul cu care s-a nascut.

Lucru complet fals. El avea numarul 28 la Sportingul antrenat de Boloni, si ulterior, caci Boloni a fost demis inainte sa plece Ronaldo, primul antrenor care i-a dat acest numar fiind Sir Alex Ferguson. Nu l-a cerut el, Ronaldo, nici macar nu a avut habar de ce l-a primit. Pur si simplu, a primit numarul 7, un numar important acolo, il purtasera inainte Beckham si Cantona, ca sa zic doar ultimii purtatori ai sai, singura explicatie primita fiind Asa am decis eu.

Ulterior, primul sau tricoul la Real a fost numarul 9. Asemanarea cu celalalt Ronaldo era izbitoare, celalalt Ronaldo, brazilianul, fiind considerat numarul 9. A devenit CR7 doar dupa ce Raul a plecat de la Real. Abia de atunci putem vorbi despre fenomenul fotbalistic si de marketing numit CR7.

Ce am mai aflat din cartea Ronaldo – Obsesia pentru perfectiune, biografia lui CR7, scrisa de Luca Caioli? Pai o chestiune pe care o simteam, pe care o voiam confirmata: Ronaldo este MAI NATURAL decat Messi. Este MAI SINCER, mai apropiat de ADEVARATUL CR7.

Messi nu prea vorbeste in interviuri, nu prea este lasat sa-si arate adevarata fata. Ceea ce vedem despre el este mult mai mult meritul echipei de marketing.

Ronaldo este narcisist, poate ingamfat, setat pe victorie, perfectiune, este un  robot, un erou, iute la manie, care vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei pe teren. Da, fix asta este Ronaldo, nu asa este Ronaldo construit de echipa de marketing. Ceea ce, contrar a ce stim noi, il face mai uman decat Messi.

Caci noi, de fapt, suntem setati, obligati parca, sa-l iubim pe Messi si sa-l dispretuim pe Ronaldo. Sa credem ca Messi este omul, are sentimente umane, in timp ce Ronaldo este robotul. Ca Hollywood: unul este personajul bun, altul este cel rau.

Ronaldo – Obsesia pentru perfectiune, de Luca Caioli, Biografia lui CR7 (una dintre ele, caci au aparut si cu siguranta vor tot aparea), se gaseste de vanzare pe Libris.ro si la toate librariile online si offline din tara. A fost tradusa in romaneste la editura Preda Publishing.