Viata e frumoasa, DAR merita citita!

Jocul Minciunii – Ruth Ware

Jocul Minciunii este o carte despre minciuni. Pare tautologic, pare o fraza izvorata din gura lui Hagi, dar este purul adevar. Cartea pune problema minciunii si a moralitatii acesteia intr-un mod extrem de misto.

E drept, anumite aspecte puteau fi accentuate, dar chiar si asa ramane un excelent eseu (de aproape 500 de pagini) despre minciuna.

Avem povestea a patru fete, ce au fost colege un an de zile la liceu si la internat. Cele 4 formasera un grup distinct, un grup ce avea propriile reguli. Jocul Minciunii nu era singura caracteristica a acestui grup, dar de la acest joc si de la ideea de minciuna au plecat toate problemele.

Una dintre cele 4, Kate, locuia foarte aproape de liceu, de internat, intr-o fosta moara, impreuna cu tatal si fratele ei vitreg.  Acea Moara era locul de evadare al celor 4 prietene, atat in weekend, cand totul se petrecea oficial, cat si in timpul saptamanii, seara, cand evadarea se petrecea fara acordul scolii.

Toata povestea a durat 1 an de zile, dupa 1 an, din cauza unui incident extrem de tragic, grupul s-a despartit, fiecare dintre ele ajungand in alta parte. S-au dispersat in 4 zari. Ele au ramas, insa, prietene si se reintalnesc din cauza unui eveniment neprevazut, eveniment pe cale sa le dezgroape trecutul, pe cale sa le distruga pe toate.

Acum, trebuie sa spun din start ca mi-as fi dorit ca profilul celor 4 personae sa fie mai bine conturate. Aflam foarte putine, in fapt, despre ele, iar atunci cand aflam, totul este lasat in coada de peste. Va zic, pe scurt:

 • Kate, gazda, ii calca pe urme tatalui sau si era pictorita. Vindea din picturile ei, ale tatalui ei si mai primea, din cand in cand, si ceva turisti la fosta moara. A ramas acolo, in zona, chiar daca intr-o localitate mica un secret nu poate fi ingropat complet. Vedeti exact ce si cum.
 • Isa, cea din perspectiva careia citim intreaga poveste, este jurista si lucreaza la Ministerul de Interne. Sotul ei lucreaza tot acolo.
 • Fatima este medic si de ceva timp a devenit musulmana practicanta. Si ea, si Isa aveau familie, sot si copil/copii.
 • Thea este cel mai incert personaj. Ni se spune cel mai mult si cel mai des ca e alcoolica, avand vagi informatii despre ea in rest.

M-as fi bucurat sa vad o discutie un pic mai axata pe latura teologica (in cazul Fatimei), as fi apreciat o analiza mai aprofundata din perspectiva unei lucratoare in Ministerul de Interne. M-as fi bucurat sa vad ceva mai mult decat o insiruire de fapte, de actiuni.

Intr-adevar, o minciuna antreneaza alte minciuni, desi ar trebui sa stii cand sa spui stop, este foarte greu, uneori imposibil. Nu poti, efectiv nu mai poti sa opresti avalansa de minciuni. Trebuie sa stii ce minciuna ai spus, s-o spui pe aceeasi si, in cazul unui grup, trebuie sa fie aceeasi minciuna.

Problema ierarhiei personale este iarasi incomplet spusa. Cine dintre urmatorii sunt mai importanti pentru tine, ca persoana: prietenii vechi, din copilarie, familia de origine (parinti, frati si surori) sau familia actuala (sot si copil/copii)? Daca ai de ales, pe cine alegi?

O minciuna spusa unei persoane dragi, pentru a proteja o alta persoana draga, este scuzabila? Este in regula sa-ti minti sotul pentru a-ti proteja prietenii? Sa-ti minti prietenii pentru a-ti proteja fratele? Este in regula din punct de vedere religios sa minti pentru a proteja pe cineva drag? Dumnezeu, Allah ori alta entitate divina te va ierta? Iti va acorda, asa cum se spune in justitia pamanteana, circumstante atenuante?

Jocul minciunii este o carte buna, deloc feminista (desi asa mi se paruse dupa primele 10 pagini), chiar daca are multe lipsuri. Nu, nu prea are legatura, asa cum scrie pe coperta ei, nici cu Agatha Christie, nici cu Fata din Tren.

Jocul Minciunii merita citita mai mult pentru partea filosofica, morala si psihologica decat pentru latura de thriller. Asta nu inseamna, insa, ca nu este o carte buna.

Jocul Minciunii a fost, pentru mine, PRIMA carte a autoarei Ruth Ware. Unii zic ca NU este cea mai buna carte a ei, deci e clar ca voi da o sansa si celorlalte carti.

Jocul Minciunii a fost comandata de la libraria online carti-beletristica.ro, despre care am scris deja aici. Se gaseste, insa, si la alte librarii online si offline.

ps: Jocul Minciunii in varianta masculina cum v-ar suna? Cum vi s-ar parea? Cu 4 baieti, prieteni la catarama? Eu as fi curios sa citesc asa ceva 🙂

6 Comments

 1. Oana M

  De când tot vreau și eu să citesc cartea asta! Mă atrage destul din recenzie.

  • Emil Calinescu

   Dac-am fost convingator, ma bucur 🙂

 2. Adi L.

  In varianta masculina nu cred ca ar avea acelasi farmec ca si cel in varianta feminina. Sa nu uitam ca fetele au doctoratul in asa ceva, noi abia terminam liceul ?

  • Emil Calinescu

   Comparatia doctorat vs liceu mi-a adus aminte de o replica a cuiva: uneori lucrarile de licenta, ca sunt mai naive, sunt mai interesante decat multe doctorate 😀 (poate ti-am raspuns, indirect ce-i drept).

 3. Adi L.

  Propun in rolurile principale: ion iliescu, emil constantinescu, basescu si klaus inima de neamt.

 4. Iulia Victorita

  Mi se pare ca seamana destul de mult ca stil cartile de la editura Trei. Tie nu? Ceea ce nu e neaparat ceva rau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 CitestE-MI-L

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: