Usa ferecata este a V-a carte de Ruth Ware pe care o citesc. Celelalte 4 au fost: Jocul minciunii, Intr-o padure intunecata, Femeia din cabina 10 si Moartea doamnei Westaway.

Despre stilul autoarei as putea spune ca de fiecare data m-a agatat, m-a facut sa ii citesc cartea, insa de fiecare data m-a dezamagit finalul, la final am fost mai degraba dezamagit decat incantat. Insa nu atat de dezamagit incat sa refuz s-o mai citesc.

Rowan Caine lucreaza la o cresa, insa simte nevoia unei schimbari, asa ca accepta un post aparent dubios: bona unei familii de bogatasi. Familia in cauza era formata din cei 2 parinti si 4 copii. Casa iesea in evidenta prin amestecul de hi-tech si traditional. Cei 2 parinti erau 2 arhitecti importanti, celebri, care luasera o casa veche si o amenajasera, modificasera, dupa bunul plac.

Pentru mine ar fi extrem de ciudat sa TRAIESC intr-o astfel de casa. Mi-am amintit de o experienta dubioasa avuta acum vreo 5 ani in Sibiu, cand ajunsesem in baie, dezbracat, si efectiv nu stiam pe ce butoane sa apas pentru a porni dusul. Erau prea multe si prea ilogice. Si erau, totusi, butoane fizice. Ma intreb cum m-as fi simtit daca in fata mea ar fi aparut un panou virtual.

Revenind la casa unde s-a angajat Rowan, ea se situa undeva in Scotia (Rowan venind din Londra), fiind inconjurata de niste legende sinistre. Multi aveau impresia ca este bantuita de fantome, aceasta casa adapostind, printre altele, una dintre cele mai mari gradini cu plante otravitoare din Scotia. Vedeti voi care este cu exactitate Usa ferecata, usa care da titlul cartii. Daca ma intrebati pe mine, chiar si titlul este dezamagitor, inselator, caci acea usa nu este nicidecum cheia intregii povesti.

Nu va zic ce probleme are Rowan cu cei 4 copii, nu va spun nici ce era cu acele legende, nici ce era cu acea gradina si nici cum se termina totul. Va spun doar ca, exact ca-n cazul celorlalte povesti ale autoarei, REZOLVAREA unei intrigi interesante s-a dovedit a fi extrem de … puerila. Am simtit ca am citit degeaba tot romanul.

Ceva relevant, fara a fi spoiler: cartea este povestita la persoana intai, caci Rowan scrie DIN INCHISOARE unui avocat, singurul care ar putea-o ajuta, care ar putea sa-i dovedeasca nevinovatia. Noi, de fapt, citim scrisorile pe care ea le-a scris acelui celebru avocat. Din pacate, nu aflam prea multe nici despre acest avocat, nici despre avocatul pe ea il are. As zice ca este un roman epistolar, insa din pacate nu citim vreun raspuns al avocatului la scrisorile inculpatei.

Daca in privinta deznodamantului am fost dezamagit, personajele mi-au placut. Culmea, TOATE personajele sunt bine conturate, fiind logice, fiind puternice (in felul lor). Inclusiv faptul ca Rowan, cu ceva experienta la activ in privinta celor mici, se dovedeste incapabila sa relationeze eficient cu o adolescenta. Pentru cine se intreaba de ce, va spun doar asa: Rowan lucrase LA CRESA, stia sa lucreze cu copii FOARTE MICI, ceilalti, de la 7-8 ani in sus, mai ales cei de peste 12 ani, fiind o totala necunoscuta pentru ea. Daca veti fi atenti veti observa ca in cazul adolescentei Rowan se raporteaza la … propria persoana, neavand experienta PROFESIONALA in acest sens.

Usa ferecata este o carte foarte buna, pe care o scade mult finalul. Depinde acum ce apreciati voi mai mult, caci personajele sunt foarte bine conturate, iar suspansul este EXTREM de bine dozat. Pacat, totusi, ca rezolvarea este atat de slaba, atat de usoara, de facila. Dezamagitoare de-a dreptul.

Usa ferecata a aparut in limba romana la Editura TREI, putand fi comandata SI de pe Libris, Elefant, Carturesti, Noriel, Librex, Libraria Delfin, Cartepedia, CLB, CEL.ro si eMAG.

ps: Articolul despre Usa ferecata face parte si el dintr-un blog tour. Ceilalti participanti sunt, in ordine: Andrei Cioata, Arci (Literatura pe tocuri), Anca Rucareanu (Anca si cartile), Ciobanul de azi, Madalina (Cartile mele si alti demoni), Simona Stoica (Palarisme) si Biblioteca lui Liviu