Poate sunt eu setat pe thrillere pline de suspans, poate imi surade mai mult ideea de a cauta un criminal ori poate sunt eu prea satul de mentalitatea romaneasca, gasibila intr-o tona de filme, conform careia nu crima e importanta, ci efectele ei psihologice asupra celor din jur, insa cartea Moarte subita m-a dezamagit, plictisit si enervat deopotriva.

Pe scurt, desi credeam ca voi lectura un thriller, desi imi suradea ideea de a citi si de J.K. Rowling si altceva in afara de Harry Potter, am nimerit intr-o poveste extrem de dubioasa. Un nene moare subit, fara ajutor (anevrism cerebral), asa ca vom vedea pe parcursul cartii o intreaga comunitate, cu o tona de personaje, care se raporteaza la moartea unui om. Fiecare cu interesele lui, cu intrigile lui, cu dorintele sale ascunse.

Da, probabil mi-as dori sa stiu cum se vor raporta oamenii la moartea mea: cine se va bucura, cine ma va regreta sincer, cine va fi indiferent, cine va dori sa profite de pe urma decesului meu (desi, in cazul meu, nu prea ar avea cum). Da, e o dorinta ascunsa a multora, mai ales a persoanelor in varsta, pentru care moartea este cel mai misto subiect de discutie.

Care persoane in varsta, de altfel, le vad ca fiind publicul tinta al acestei carti. Stiti voi, cele care discuta despre cat de frumoasa a fost slujba de inmormantare, cat mai e pretul unei gropi, cine a venit la inmormantare, cine a baut prea mult, cine parea ca plange sincer.

Acum, sa ne intelegem, in mod obiectiv romanul Moarte subita nu e rau deloc. Sunt personaje bine conturate, puternice. Exista conflicte, personale, familiale, politice. Este o fresca, o monografie foarte buna a lumii rurale britanice (diferita fundamental, complet, de satul romanesc). Nu este rau, sunt personaje bine construite, doar ca nu este genul meu. M-a plictisit, m-a enervat, m-a dezamagit. Voiam sa citesc thriller, voiam suspans la cote maxime, voiam altceva. Si nu (mai) voiam iarasi o carte cu o tona de personaje, unde trebuie sa-ti notezi fiecare personaj ce este si ce face, ca sa nu uiti.

Ce mai lipseste in peisaj? Sa ecranizeze Cristi Puiu acest roman. Sa faca un film despre parastasul decedatului, unde toate povestile din aceasta carte sa fie spuse in asteptarea preotului si a mancarii (caci, nu-i asa, nu ai voie sa te atingi de mancare pana cand Ninja nu a cantat).

Cum nu mai sunt, iar subiectul imi este doar vag interesant, cartea este pur si simplu mult prea greoaie si plictisitoare. De placere nu vad de ce ai citi-o.

Moarte subita de J.K. Rowling poate fi cumparata de la Libris, Cartepedia, Carturesti si Libraria Humanitas.