Noaptea este volumul 4 din seria Martin Servaz. Din pacate, la noi a fost sarit volumul 3. Eu le-am citit  pe primele 2, insa doar despre primul, Inghetat, am scris.

Sa trec direct la subiect si sa spun ca IN SFARSIT actiunea are legatura cu nordul Europei. Kirsten Nigaard aterizeaza cu elicopterul pe o platforma petroliera din Marea Nordului, unde ea ancheta moartea misterioasa a unei tehniciene. La apel lipseste un angajat, iar atunci cand Kirsten ii perchezitioneaza cabina, aceasta gaseste mai multe fotografii. Dupa cateva zile, ea ajunge in biroul lui Martin Servaz, celebrul detectiv din Toulouse, caci din cate se pare barbatul disparut este nimeni altul decat Julian Hirtmann. Nu va zic cine mai este implicat si dupa cine umbla, de fapt, cei 2, o echipa pe cat de inedita, pe atat de eficienta, insa trebuie sa va mai povestesc ceva. Inainte de a reincepe aceasta ancheta, Martin Servaz este la un pas de moarte, fiind impuscat in inima de un suspect ce tocmai iesise din inchisoare. Nu va dau detalii despre cum scapa miraculos Martin, insa trebuie momentul este esential, pentru experienta il schimba radical, fundamental.

Fara sa fi citit volumul 3, dupa cum ziceam el nu a aparut in limba romana, referirile par a se face doar la primele 2 volume. Pe ele trebuie NEAPARAT sa le cititi pentru a intelege acest volum, altfel nu veti cunoaste nici antagonistul, celebrul Hirtmann, nici anchetatorul, personajul pozitiv, Maritn. Ceea ce e pacat, ambii sunt personaje foarte bine conturate, puternice si deosebit de inteligente. De-a dreptul geniale, as zice.

Cum va ziceam si la primul volum, inca un reper pentru mine, Noaptea nu este DOAR un thriller. Este un mic tratat de criminologie, criminalistica si psihiatrie. Chiar si experienta prin care trece Martin, o coma de cateva zile, este explicata si aprofundata. Imi place si cazul in sine, modul in care este el prezentat, ancheta ca atare, dar imi plac mult si chestiunile colaterale. Este mai mult decat un thriller, insa este atat de bine scris incat nu te poti plange de timpi morti ori de pasaje descriptive prea ample. Fiecare descriere, fiecare propozitie, fiecare cuvant, are rostul sau. Este un exemplu pentru alti scriitori de thrilere, atat vizavi de marimea cartii, cat si in ceea ce priveste dinamismul povestii. Nu, nu adormi citind-o, nicidecum. Dimpotriva chiar, nu te lasa sa dormi, atat din pricina curiozitatii, cat si pentru ca unele lucruri de pe acolo nu sunt tocmai placute.

Va zisesem la primul volum ca pare o poveste nordica. Se petrece in Franta, dar atmosfera este nordica. Eh, de aceasta data avem ingredientul nordic necesar, o anchetatoare blonda (cum altfel) venita tocmai din Norvegia. Eu sunt obisnuit mai mult cu povestile suedeze, fara a discrimina in vreun fel Norvegia ori tarile vecine. Asa ca aceste condimente nordice sunt mai mult decat bine-venite.

Nu va zic cum se termina, nu va zic cum evolueaza relatia dintre Martin si Kirsten, insa va spun ca Noaptea este cel mai bun volum al seriei. Ceea ce nu prea as fi putut anticipa dupa excelentul roman Inghetat. Dar iata ca se poate sa iti depasesti niste standarde oricum inalte.

Va recomand, deci, sa cititi INTREAGA serie Martin Servaz si sa nu care cumva sa ratati volumul al patrulea al acesteia. Eu inca astept volumul 3, pe care il voi citi oricand va aparea el. Inca am sperante. Poate vanzarile acestei carti vor convinge editura sa dea o sansa si acelei parti.

Poza facuta inainte de spectacolul Steaua fara nume

Noaptea, volumul 4 al seriei Martin Servaz, scris/a de Bernard Minier, a aparut in limba romana la Editura Trei. Poate fi comandata SI de pe Elefant, Libris, Carturesti, Libraria Delfin, Cartepedia, LibrexCLB ori eMAG.