Fulger albastru este a patra parte a seriei Shetland. In cazul ei am facut o exceptie, “indraznind” sa citesc volumul 5 imediat dupa volumul 3. Lucru pe care nu-l regret nicidecum, abia acum inteleg de ce ele pot fi citite separat.

Articolele despe cartile seriei Shetland sunt:

Negru de corb;
Nopti Albe;
Oase rosii;
Fulger albastru (articolul de fata);
Ape moarte.

Va ziceam in articolul despre volumul Ape moarte ca incepe cu Fran moarta, starea sufleteasca a detectivului Jimmy Perez fiind in consecinta. Eh, varianta foarte pe scurt a acestui al patrulea volum, Fulger albastru, este fix asta: de aici veti afla cum a murit Fran.

Varianta un pic mai lunga despre povestea din Fulger albastru este urmatoarea: Fran si Jimmy hotarasc sa le faca o vizita parintilor lui pe Fair Isle, cea mai indepartata insula locuita din arhipelagul Shetland. Vacanta lor este intrerupta de o crima brutala care are loc acolo. Pentru ca insula este izolata iar Jimmy Perez era singurul politist de pe insula, sarcina anchetarii ii revine lui. Evident, insula este si mai izolata decat era oricum din cauza unei furtuni, asa ca ajutoarele pentru Jimmy intarzie sa apara. Pentru ca deja stiti ceva, un detaliu, trebuie sa va spun doar ca moartea lui Fran nu este nicidecum deznodamantul intregii povesti.  Vedeti exact cine a murit si de ce, vedeti exact cine este vinovat, vedeti exact cine sunt suspectii. Si, mai ales, va trebui sa descoperiti singuri cat de vinovat este, legal si moral, detectivul Jimmy Perez.

Ca sa intelegeti de ce aceste carti pot fi citite distinct, va voi povesti cum am trait eu lectura urmatoarei carti, volumul numarul 5. Asadar, nu stiam cum murise Fran, insa nimic altceva nu era de neinteles. Starea lui Jimmy era in acord cu tragedia, MODUL in care ea a murit nu era neaparat relevant. Evident, pentru a avea tabloul complet, pentru a-mi satisface propria curiozitate, era necesar sa citesc acest volum. Insa nu era ceva grav daca NU il citeam, Totul putea fi inteles distinct, cazurile efective nu au legatura intre ele. Evident, transformarile pe care le sufera Jimmy Perez pot fi intelese doar daca citesti romanele in ordine, insa multi nu iau atat de in serios thrillerele. Ei se uita doar la cazuri si incearca sa afle vinovatul inainte ca acesta sa fie dezvaluit.

Din fericire, seria scrisa de Ann Cleeves nu este DOAR despre asta. De fapt, este vorba despre niste comunitati izolate, despre secrete bine ascunse, pe care doar un detectiv precum Jimmy Perez le poate scoate la iveala.

Aici, in Fulger albastru, aveam din nou o atmosfera claustrofobica, din nou suntem prizonieri intr-un loc izolat, chiar daca acest loc izolat nu este o singura casa (cabana), ci o insula intreaga. De fapt, e mai rau, caci ascunzatorile sunt mai multe mai multe. Chiar daca, in mod evident, efectul principal este acelasi: vinovatul este unul dintre locuitorii prezenti.

Fulger albastru este o carte excelenta, in nota celorlalte volume ale seriei. Nu te impresioneaza mai mult decat celelalte, insa esti uimit ca este la acelasi nivel. Autoarea nu coboara stacheta, desi putine serii se pot lauda cu asemenea performanta.

Iar Jimmy Perez nu te impresioneaza, nu te mira, ramane acelasi om greu de citit, greu de anticipat, greu de inteles. Dar, in mod cert, acesta este farmecul lui personal.

Momentan au aparut 8 carti in limba romana, toate la Editura Crime Scene Press. Cum pana acum nu am gasit vreo carte mai buna decat alta, va recomand sa le comandati pe toate, la pachet, si sa le cititi in ordine.

Fulger albastru mai poate fi comandata si de pe LibrisElefantLibraria Delfin, Cartepedia, CEL.ro ori eMAG.