Sfasiere este al patrulea volum al seriei Dark Iceland. Primele 3 volume ale seriei sunt, in ordine: Orb in zapada; Orb in noapte; Negura.

Pana sa va spun efectiv despre ce este vorba in poveste, trebuie sa incep cu sfarsitul, Ideea a fost asa: eu am citit aceasta carte INAINTE sa plec la Cluj, la TIFF. Am fost acolo, am vazut numarul corespunzator de filme, m-am intors la Bucuresti. Nu am apucat sa scriu despre carte acolo, caci am fost super-ocupat.

Intre timp, de la Cluj m-am intors cu o amintire… una bucata covid-19. As zice, precum oficialitatile, NOUL coronavirus, dar este de fapt foarte vechi. Eh, cu semi-confirmarea faptului ca am covid (doar un test rapid, de farmacie), m-am apucat sa scriu acest articol. Si imediat dupa ce am scris primul paragraf, adica cel cu link-urile, mi-am amintit brusc partea importanta a povestii: micuta localitate islandeza unde se desfasoara actiunea era … in carantina.

Desi cartea am citit-o in urma cu 2 saptamani, scenele carantinei erau proaspete in mintea mea (de proaspat covidat). Cumva, rezultatul pozitiv de la test a declansat aceasta avalansa de amintiri.

Nu va dezvalui cazul cel nou, nu va spun nici despre carantina, le veti descoperi singuri. Il vedem din nou pe Ari Thor, anchetatorul pe care-l stim din cartile precedente, insa de aceasta data primeste un ajutor dubios: Isrun, o jurnalista venita tocmai din capitala Reykjavik, care avea propria ei ancheta care ducea tocmai la premierul Islandei.

Nu vreau sa intru in detalii, insa acea ancheta care vizeaza premierul tarii mi-a atras atentia din alta perspectiva. Imaginati-va ca sunteti prieten cu cineva care ajunge intr-o functie inalta: premier, presedinte ori poate doar ministru sau primar. Oricum, ideea este ca aceste legaturi ar putea iesi la iveala, asa ca indirect, desi nu va doriti asta, trebuie sa fiti atenti. Situatia, evident, poate fi privita si invers: ati ajuns intr-o functie inalta, asa ca acum trebuie sa fiti foarte atenti la prietenii pe care-i aveti. Ce faceti cu fostii “tovarasi de cartier”? Ii renegati complet? Pe bune, foarte dificil de raspuns. Eu doar va semnalez problema, cele 2 fatete ale ei. Raspunsurile sunt la fiecare cititor in parte.

Este tipul de poveste incalcita care la final se clarifica complet. Nu doar ca se va afla vinovatul (sau vinovatii), dar cititorii vor incheia lectura cu sentimentul clarificarii: daca la inceput totul este neclar, in ceata (sau in zapada), la final totul pare a fi limpede. Si cumva firesc.

Mi-a placut sa traiesc din nou o poveste nordica, una rece, una care iti ingheata sangele in vene. Mi-a placut sa descopar si mai mult Islanda, atat din punct de vedere social, cat si un pic din punct de vedere politic.

Partea legata de carantina, cu care mi-am inceput articolul, are si ea farmecul sau. Desi nu este scrisa in timpul pandemiei si nu despre Covid-19 este vorba, dupa ce am trait aceste vremuri pandemice, aceste carantine, scrierile prepandemice pe tema asta ne fac sa privim cu alti ochi situatia deja traita. Chiar daca vorbim despre o fictiune, de multe ori scriitorii de genul, de thriller, fantasy si SF, au dovedit o capacitate uimitoare de anticipare. Pe de-o parte o invidiez, o apreciez, dar pe de alta parte sunt infricosat de ea, de-a dreptul inspaimantat.

Recomand lectura romanului Sfasiere DUPA lecturarea celorlalte 3 parti, nu pentru ca nu ati intelege intriga de aici, ci pentru a-l intelege pe anchetator. Pentru mine, romanele politiste inseamna din ce in ce mai mult personaje care ancheteaza cazuri si nu cazuri in sine. Depinde, evident, si de scopul lecturii. Pentru mine este si de descoperire a unor personaje.

Sfasiere a aparut in limba romana la Editura Crime Scene Press, loc de unde puteti comanda si intregul pachet care contine cele 4 carti traduse pana acum.

Articolul de fata, despre romanul Sfasiere, face parte dintr-un blog-tour. Pana acum, in acest blog-tour, au mai aparut urmatoarele articole: Literatura pe tocuri, Cartile Mele, Falled, Biblioteca lui Liviu si Ciobanul de azi. Voi actualiza articolul cu ultimele 2 articole care urmeaza sa apara zilele urmatoare.