Pana acum, seria Gigi Alexa avusese exact 4 volume care corespundeau celor 4 anotimpuri: seria a inceput cu Iarna crimelor perfecte, a continuat cu Toamna se numara cadavrele, a urmat apoi, in ordine invers cronologica, Ultima vara otravita, pentru ca totul sa se incheie, ziceam eu, cu romanul Cand vine primavara. Dupa mine, seria aceasta era gata. Imi placea ideea de a face o serie dedicata celor 4 anotimpuri, o serie sangeroasa, ceva ce unul ca mine sa poata citi in oricare perioada a anului. Anotimpul mireselor a venit deci ca o surpriza pentru mine. Initial surpriza a fost o usoara dezamagire, insa dupa ce am citit romanul dezamagirea s-a transformat in ceva pozitiv. Da, mi-a placut, chiar daca nu complet. Imediat va explic.

Anotimpul mireselor ne spune povestea unui vampir modern. Nu dati cu pietre, nu e CHIAR asa cum va temeti. Sau ar putea fi mai rau. Ideea este simpla: cadavrele gasite, caci sunt mai multe, au toate aceeasi caracteristica si anume li s-a scos tot sangele. Cine le-a omorat a facut-o pentru sangele lor. Cum a facut-o si cum le alegea ramane sa descoperiti singuri.

Ca sa explic titlul Anotimpul mireselor, ideea este ca toate victimele au fost imbracate in mireasa (da, erau de sex feminin!) si lasate la vedere in diverse locuri din Brasov. Nu va spun care-s locurile alea, le veti descoperi singuri.

Problemele mele cu aceasta carte, Anotimpul mireselor, sunt in numar de 3:

  1. Partea cu vampirismul ar trebui sa fie o surpriza, un soc, ceva ce cititorul afla mai pe la mijlocul cartii. Din pacate insa, fiecare capitol incepe cu un citat din romanul clasic Dracula de Bram Stoker. Imi vine sa scriu Bran Stoker si pe bune daca ar fi o eroare atat de mare. As zice ca dimpotriva.
  2. Problema numarul 2 cu aceasta carte este caracterul ei fantastic. Primele 4 volume au fost realiste, nimic fantasy, nimic din alta lume. Cumva, acest al V-lea volum pare din alta lume. La propriu si la figurat.
  3. Finalul care nu este final, caci urmeaza a continua in viitorul volum, este iarasi nespecific acestei serii. Pare si el din alta lume. Pe scurt de tot, fara ca asta sa fie vreun spoiler, Gigi Alexa pleaca impreuna cu un “ajutor” (nu va dezvalui cine este) pentru a-l prinde pe vinovat. Care vinovat, ati ghicit, reusise sa fuga, la fel cum reusesc sa faca, in viata reala, o gramada de urmariti penal. Deci nimic fantastic aici. Nu e alta lume, e aceeasi, ca sa zic asa.

Ca sa concluzionez, Anotimpul mireselor este o carte excelenta, care este insa radical diferita de precedentele 4 volume. Pare din alta lume. Nu este mai buna ori mai rea, este la fel de buna ca precedentele 4, dar este DIFERITA. Pare chiar alt gen literar. E drept, are aceleasi personaje, iar Gigi Alexa este LA FEL de dificila. Este un fel de tribut adus romanului clasic cult Dracula, un tribut pe care deopotriva il apreciez si il repudiez. Adica accept un astfel de tribut, ma bucura cand citesc asa ceva, dar parca nu mi l-as fi dorit la aceasta serie. Contrasteaza prea mult. Parca strica totul. Transforma totul in altceva.

Si partea cea mai dezamagitoare, pentru mine cel putin, este ca Anotimpul mireselor nu ne spune nici la final daca este ceva fantasy ori pur si simplu este ceva realist. Nu vom afla decat din viitorul volum. Altfel spus, desi precedentele volume puteau fi citite distinct, fiind cazuri separate, volumul 6 nu poate fi citit fara sa fi citit MACAR volumul de fata. Ceea ce, repet, parca ar fi alta serie.

Deci Anotimpul mireselor este o carte excelenta, careia ii statea bine sa fie de sine statatoare (stand alone). Nu prea-si gaseste locul in seria Gigi Alexa. Sau cel putin nu o vad eu prea bine pe acolo.

Anotimpul mireselor de Tony Mott a aparut, ca si precedentele volume, la Editura Tritonic, putand fi achizitionata si de pe Carturesti, Libris sau eMAG.