Camera de chihlimbar este romanul de debut al autorului american Steve Berry. La origine avocat, exact ca mult mai celebrul sau confrate, John Grisham, Steve Berry a renuntat la meseria sa de baza axandu-se pe scris.

Genul sau literar este thriller conspirationist, fiind considerat noul Dan Brown. De altfel, pe coperta romanului Camera de chihlimbar sta scris un citat din Dan Brown: “E genul meu de thriller – o vanatoare mondiala de comori, in locuri exotice, cu personaje bine conturate”.

Caracterizarea facuta de Dan Brown este precisa, este rezumatul exact al cartii Camera de Chihlimbar. Problema acestei carti, a acestei camere, de fapt, este, insa, miza.

Daca la thrillerele conspirationiste clasice miza era o descoperire care ar fi schimbat din temelie lumea, ar fi generat haos, revolutii, distrugand cu precadere religiile existente (nu doar Codul lui Da Vinci, ca roman reprezentantiv al lui Dan Brown, poate fi dat exemplu aici, ci si Biblia pierduta scrisa de romanul Igor Bergler ori mai recentul Dansul Raului, scris de francezul Michel Benoit), la Camera de chihlimbar aceasta este aproape inexistenta. S-ar fi gasit cea mai valoroasa comoara, cea mai frumoasa camera, lucru important pentru cativa oameni cunoscatori. Viata celorlalti oameni nu ar fi fost influentata in niciun fel.

Nu bagatelizez in niciun fel arta, asa cum nu pot ignora incendiul produs la celebra catedrala Nottre-Dame, insa influenta ei este mai mica si nu are impact atat de rapid. Nu ti se schimba viata in mod radical, direct, brusc, dintr-o data.

Pe scurt, Camera de chihlimbar este cea mai mare comoara ascunsa: o incapere conceputa completa din ambra. Camera, in sine, a fost stramutata si plimbata mult in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, atat de mult incat i s-a pierdut urma. Pe urmele ei se afla cei mai importanti cautatori de comori artistice din lume, atat cei angajati de state (Rusia fiind principalul doritor, ea considerand ca-i apartine de drept), cat si cei angajati de colectionari privati.

Cine se infrunta in aceasta carte, cine sunt sefii lor, cum se ajunge la confruntarea directa si cum se termina totul ramane sa descoperiti singuri.

In plus, ca tot vorbeam de miza, la celelalte carti conspirationiste, miza cartii era dubla: pe de-o parte, tu stateai cu sufletul la gura pana aflai CARE este acel secret incredibil care ar schimba lumea (intr-unele carti il afli abia la sfarsit), pe de alta parte stateai cu sufletul la gura sa vezi daca intr-adevar se va afla si ce efect va avea asupra lumii intregi.

In acest caz, singura intrebare pe care ti-o pui pe parcursul intregii carti este Se va gasi sau nu Camera de chihlimbar. Fara sa va fac spoiler, va spun doar ca in realitate ea inca este cautata. Asta daca intereseaza pe cineva cu adevarat adevarul istoric. Nu d-alta, dar in cazul acestei literaturi granita dintre fictiune si realitate este mica, abia vizibila.

Pentru pasionatii de arta Camera de chihlimbar se poate dovedi o lectura mult mai interesanta decat a fost pentru mine. Mie mi-a placut strict prin prisma constructiei personajelor (desi actiunile lor au fost deseori haotice, contrare celor normale, firesti), mi-a placut actiunea propriu zisa a cartii. E drept, pe tot parcursul ei mi-am pus intrebarea De ce? si tot n-am aflat raspunsul. Nici acum nu-l stiu.

In ciuda mizei aproape inexistente pentru mine, Camera de chihlimbar are marele merit de a-mi fi atras atentia asupra autorului Steve Berry. Cu toate ca miza cartii este minima pentru mine, scriitura lui m-a convins sa mai citesc alte carti de-ale lui.

Camera de chihlimbar a aparut la Editura Rao, insa din pacate nu se mai gaseste nicaieri noua. Sper sa apara cat de curand o editie noua a ei.