Dinte pentru dinte este volumul 5 al seriei Millennium. Seria are o poveste aparte: cel care gandise aceasta serie si care a inceput-o, Stieg Larsson, a murit exact dupa ce predase editurii primele 3 parti (Barbati care urasc femeile, Fata care s-a jucat cu focul si Castelul din nori s-a sfaramat). Moartea lui este dubioasa, s-ar putea scrie o carte in sine despre ea.

Seria a fost preluata de David Lagercrantz, cel care pana atunci se afirmase scriind cateva biografii ale unor celebritati (cea a lui Zlatan fiind cea mai cunoscuta). A scris volumul 4, Prizoniera in panza de paianjen, volum considerat aproape unanim mai slab decat precedentele. Intr-un fel, Lisbeth pare alta. E drept, cei ca mine, care au citit doar traducerea, deci la mana a doua, nu-si dau seama de diferentele (zica-se majore) de stil dintre cei 2 scriitori.

Volumul numarul 5, Dinte pentru dinte, continua povestea lui Lisbeth, la inceputul cartii ea fiind … in inchisoare. E drept, este neclar, juridic daca nu si moral, cum de a ajuns in inchisoare. O pedeapsa de 2 luni o arunca intr-o inchisoare bine pazita, alaturi de criminali periculosi (oare legislatia suedeza nu prevede inchisoarea cu suspendare la pedepse atat de mici?). E clar ca este acolo si pentru ca asa-si dorea, se simtea oarecum mai in siguranta acolo decat afara (desi nu este clar, cel putin la inceput, de ce) si oricum inchisoarea este un loc ca oricare altul. Ce doreste sa afle si tot cauta este legat tot de trecutul ei, de motivele care au stat in spatele internarii ei succesive. Din nou ajungem la stat, la psihologi, sociologi si psihiatri. Ajungem, indirect, la sora ei geamana, caci de fapt acolo este cheia intelegerii cartii.

Caci, de fapt, Dinte pentru dinte este mai putin un thriller, mai putin o carte politista, ci este o carte ce poate fi inteleasa mult mai bine de catre sociologi, psihologi, psihiatri, medici, geneticieni si, poate, politologi.

De pilda, stiti cumva diferenta dintre gemenii monozigoti si gemenii dizigoti? Primii sunt considerati a fi adevarati, in timp ce gemenii din a doua categorie sunt considerati falsi. Se spune ca pe gemeni pot fi testate foarte multe lucruri. Dar cat de morale sunt aceste teste, aceste experimente? Pana unde pot merge ele?

Cat de moral este sa desparti la nastere mai multe perechi de gemeni, monozigoti si dizigoti, urmarindu-i apoi separat, fara a le permite sa comunice unul cu altul?

Lisbeth si Camilla sunt gemeni dizigoti, pe ceilalti va las pe voi sa-i descoperiti.

Si pentru ca tacamul sa fie complet, avem si o mica lectie de economie acolo. Economie, filosofie si ceva elemente de morala. De toate pentru toti.

Dinte pentru dinte nu poate fi citita distinct de celelalte carti. Trebuie sa stiti cine sunt personajele si cum au ajuns acolo. Totodata, Dinte pentru dinte pare a fi complet diferita de toate predecesoarele ei, atat ca stil de scriere, cat si ca gen literar. Este diferita atat de primele 3, de originale, cat si de cea de-a patra carte. Nu pot spune daca-i mai buna sau mai slaba din simplul motiv ca o comparatie intre volumul 4 si volumul 5 imi pare suna exact a ce mi se spunea in scoala, in clasele mici: aduni mere cu pere si nu stii ce-ti iese. Fix asta ar trebui sa compar eu: mere cu pere. De fapt, mere cu cartofi.

Cand se va termina seria, habar n-am daca vor fi exact zece, cat spusese autorul original, voi putea spune cum este ea per total. Poate cineva va avea curajul s-o si ecranizeze de la capat, intr-un eventual serial. Si sper sa fie ecranizata de catre suedezi, caci ecranizarile americane, in special ultima, sunt aproape penibile.

Cititi Dinte pentru dinte daca ati citit precedentele 4 volume. Probabil veti fi dezamagiti, ca si mine. Insa sunt atat de multe necunoscute pe acolo, atat de multe lucruri de aflat, incat curiozitatea va fi cu siguranta mai mare decat dezamagirea. Si oricat de dezamagit as fi fost de acest volum, cu siguranta voi vrea sa aflu ce se intampla in continuare.

Dinte pentru dinte a aparut la Editura Trei si a fost comandata de pe Cartepedia.