Setea este al XI-lea roman al seriei Harry Hole. Pentru cine vrea sa citeasca seria Harry Hole IN ORDINE, volumele precedente sunt: Liliacul #1 , Carabusii #2, Fantoma Trecutului (Pasarea cu piept rosu) #3, Nemesis (Calaul) #4, Steaua Diavolului #5, Mantuitorul #6, Omul de zapada #7, Leopardul #8 si Fantoma #9 si Politia #10.
Setea incepe cu un Harry Hole retras din munca de politist. El era acum profesor la universitate (exact ce va ziceam si in cazul romanului Pe urmele ucigasilor: Fiice disparute de Arno Strobel) si locuieste impreuna cu logodnica lui si cu fiul acesteia, Oleg. Acesta din urma s-a inscris la Academia de Politie, vrand sa-si copieze tatal vitreg. Nu va spun mai multe, insa Oleg in acest roman este un personaj un pic mai important.
Insa mai multe crime ingrozesc din nou capitala Norvegiei, Oslo, victimele fiind de fiecare data fete tinere. Primele 2 victime sunt utilizatoare de TINDER, acea retea de socializare nefiind singura asemanare dintre crime.
Seful politiei, Bellman, este pe cai mari, fiind in carti sa fie numit Ministrul Justitiei. Acesta stie ca doar Harry Hole poate rezolva acest caz, insa fostul detectiv este greu de convins. Aproape imposibil. Antipatia dintre cei 2 este evidenta, insa Bellman il respecta pe Hole, stie cat de inteligent este. Si cat de incapatanat.
Insa un santaj murdar si o voce din strafunduri, a unui barbat de care nu mai vrea sa-si aminteasca, il conving pe Harry Hole sa revina. Si o face ca intotdeauna: va ancheta din umbra, neoficial, avand insa sprijinul politiei, resursele acesteia. Un monstru este in libertate, drept urmare Harry Hole trebuie sa faca o pauza din a fi familist pentru binele tuturor. Nu va spun cum se termina cazul, nu va dezvalui nimic altceva, va las sa-l descoperiti singuri. Va spun doar ca este foarte greu de ghicit deznodamantul, deci o mare bila alba pentru carte. Ma rog, cartea este ampla, mai multe planuri narative, asa ca e foarte greu sa te gandesti tot timpul doar la cazul propriu zis. E de bine oricum, doar cei cu adevarat inteligenti vor ghici deznodamantul. Asta daca o vor face.
Setea il are in prim-plan pe acelasi Hary Hole, insa personajul cheie este un psiholog. Nu va spun mai multe, nu va spun de ce este el atat de important, insa va spun ca eu l-am mirosit din start: simteam ca e important, stiam ca acolo-i cheia, dar nu intuiam cum si in ce fel.
Ce este important, relevant, de precizat este faptul ca romanul Setea ar trebui citit doar dupa lectura celorlalte 10 parti precedente. Nu recomand lectura directa a lui, multe lucruri nu vor fi intelese. Incerc sa fiu succint, pentru cine a poposit prima oara pe aici. Sunt 3 planuri narative care se intrepatrund: primul este viata personala a lui Harry Hole, cu o logodnica si un fiu vitreg; al doilea plan narativ este dat de relatiile de putere din politia capitalei Norvegiei, Oslo; al treilea plan narativ, cel important, este legat de cazul efectiv. Cel mai important inseamna si cel mai amplu. Ideea este ca daca nu ati citit precedentele romane, veti intelege doar ultimul plan narativ si acela doar in proportie de 90%. Maximum 95%.
In final, las un alt lucru pe care trebuie sa va focusati: titlul Setea. De ce se cheama cartea asa si la ce se refera? Va trebui sa va prindeti destul de repede. Dar nu atat de repede incat sa-mi permit sa va scriu aici. Mi se pare insa un titlu EXCELENT ales, tradus ad litteram in aproape toate limbile. A fost prea bine ales pentru a fi stricat de cine stie ce traducator excentric, dornic de afirmare.
Setea a aparut in limba romana la Editura Trei, loc de unde va sfatuiesc si pe voi sa o achizitionati.
Leave a Reply