Nu stiu ce povesti de pandemie ati citit voi, insa eu imi doresc sa citesc cateva extrem de speciale. Unii autori au murit, altii sunt in viata, insa este irelevant. Bazandu-ma pe scrierile lor de pana acum, voi face in continuare o lista cu 10 scriitori care ar trebui sa scrie povesti de pandemie. Sau AR FI TREBUIT sa scrie, caci, repet, unii dintre ei nu mai sunt printre noi. Putem face, insa, diverse exercitii de imaginatie, sa ne gandim cum ar fi scris ei dac-ar mai fi trait acum.

Dan Brown

Dan Brown

E primul scriitor care-mi vine-n minte. Nu doar ca tocmai am terminat o carte de Steve Berry, un alt Dan Brown, ca sa zic asa, dar e vorba si de faptul ca aceasta pandemie a fost mana cereasca pentru conspirationisti (unde la loc de frunte se afla anti-vaxxerii).

Va imaginati pe unde ar trebui sa mearga profesorul Robert Langdon pentru a afla secretul Covidului, acel secret care ar zdruncina complet omenirea? Prin China, pe la Wuhan, cu siguranta. Probabil si prin SUA. Poate si prin Rusia. Sigur ar fi implicat in vreun fel si Vaticanul. Ramane de vazut cum. Restul trebuie sa vi le imaginati singuri. Zic.

Agatha Christie

Agatha Christie

Eu imi imaginez o ancheta epidemiologica facuta pe pasagerii unui tren. Orient Express-ul pleaca din localitatea X, face o saptamana pana-n localitatea Y, unde mai multi pasageri sunt declarati pozitivi. Urmeaza bineinteles ancheta celebrului detectiv Poirot, care reface traseele fiecarui pasager, urmand a determina cine este vinovatul. Ramane sa descoperiti singuri cine sunt vinovatii si cine era tinta. Romanul ar urma (ar fi urmat?) sa se numeasca Infectarea din Orient Express.

Stephen King

Stephen King

King este un scriitor versatil, foarte adaptabil, care ar putea scrie un roman excelent despre pandemie. Totusi, pentru ca tocmai am citit Carrie, eu imi imaginez un remake al cartii sale de debut. Imi imaginez multe, insa toate se invart in jurul unei singure intrebare: oare telekinestezia functioneaza si prin zoom? Ramane ca imaginatia genialului Stephen King sa se spuna asta candva (cand o avea el inspiratie de asa ceva).

M.J. Arlidge

M. J. Arlidge

Seria cu care acest autor s-a afirmat este cea care o are in prim-plan pe Helen Grace. Ultimul roman al seriei (ma rog, ultimul aparut la noi) se cheama De-a v-ati ascunselea, fiind cartea cu numarul 6. Acum, nu stiu cum ar trebui sa se numeasca romanul legat de pandemie, poate Ghici cine se infecteaza primul? (pentru cine nu stie de ce), insa stiu sigur ca Helen Grace, pedepsita fiind, retrogradata ierarhic, va trebui sa urmareasca pe strazi oameni care nu poarta masca. Urmarind ea astfel de criminali periculosi va da de unul care infecteaza intentionat oameni, infractor care va fi extrem de greu de prins, caci in mod evident nu prea te poti apropia de el. Va gasi ea o cale. Cumva.

Stieg Larsson

Stieg Larrson

Stiu ca a murit, stiu ca David Lagercrantz i-a preluat celebra serie Millennium (serie care, se pare, s-a incheiat cu volum 6, Fata care trebuia sa moara), insa fix d-asta il introduc aici, in acest exercitiu de mental: imaginati-va ca Stieg Larrson ar fi terminat volumul legat de Covid, l-ar fi predat editurii si a doua zi ar fi murit de Covid, sufocat in somn. Pentru cine nu stie, va rog sa cititi cum si cand a murit el pe bune.

Altfel, strict litera, personajul principal Lisbeth Salander pare tipul de persoana care poarta masca intr-un ocean de oameni care n-o fac. Vorbim, totusi, de Suedia cea lipsita de restrictii, da? Legat de ea, pare a fi singura persoana capabila sa hackuiasca sistemele informatice ale OMS si sa afle adevarul despre Covid. Oare chiar o va face? 🙂

Carlos Ruiz Zafon

Carlos Ruiz Zafon

Ati citit seria Cimitirul Cartilor Uitate? Imaginati-va aceasta poveste in Barcelona anului 2020, o Barcelona golita nu de razboi, nu de generali absurzi, ci de … virus. Imaginati-va Rambla goala, imaginati-va ca personajele n-ar putea sa umble (si sa se infrunte) noaptea  …

Sau poate o poveste care sa se desfasoare mai tarziu, candva in viitor, prin 2100 de pilda, o poveste care sa inceapa cu gasirea unei carti uitate, banale, scrise despre pandemia din 2020. Cum v-ar suna asta? 🙂

Dmitry Glukhovsky

Dmitry Glukhovsky

Recunosc ca aici trisez dublu: pe langa faptul ca omul s-a afirmat cu o singura serie, Metro, eu am citit O SINGURA CARTE, prima parte a seriei, Metro 2033. Pe scurt, pentru cine nu stie, premisa este o explozie nucleara care face imposibila viata la suprafata, mai multi oameni reusind sa-si gaseasca refugiul in metroul din Moscova.

Eh, imaginati-va ca acolo, in metrou, ar izbucni o pandemie precum Covid. Atat spun, nimic mai mult.

Faza e ca deseori mi-am imaginat un dublu combo in cazul filmelor apocaliptice: bai, dar cum ar fi ca-n timpul pandemiei sa cada un meteorit? Ori ca-n timpul razboiuluia sta nuclear distrugator sa vina si o molima? Sunt sadic, nu-mi doresc o dubla nenorocire, insa cu parere de rau va spun ca ea chiar s-a petrecut in 1918, caci Gripa Spaniola a venit imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial.

John Grisham

John Grisham

Se spune despre Grisham ca este cel mai bun pe thrillerele juridice, drept urmare chiar imi doresc un astfel de thriller si vizavi de ingradirea drepturilor si libertatilor oamenilor din aceasta perioada. O fictiune ori o semi-fictiune, nu conteaza. Ideea este ca o astfel de carte chiar ar avea succes, mai ales daca ar veni de la un scriitor deja consacrat, cu expertiza certificata atat in domeniul literelor, cat si in domeniul juridic. Eu, unul, as citi asa ceva.

Jo Nesbo

Jo Nesbo

Am pus un suedez, trebuia sa pun si un norvegian. Eu imi imaginez o carte in care sa fie vorba despre un caz in care moare un norvegian in Suedia exact in timpul pandemiei. Problema va fi, bineinteles, trecerea constanta dintr-o tara intr-alta, faptul ca in Suedia nu sunt deloc interdictii, faptul ca de la un moment incolo detectivul (Harry Hole sau altul) ar urma sa fie pus in carantina, drept urmare va trebui sa ramana in Suedia o perioada ceva mai lung. Da, mi-as dori sa vad, pe langa partea de thriller, si o viziune norvegiana asupra pandemiei din Suedia, chiar daca in mare stiu la ce sa ma astept. Tot ar fi interesant de citit asa ceva.

Igor Bergler

Igor Bergler

Am inceput cu Dan Brown, drept urmare inchei cu … Dan Brown de Romania. Faza interesanta, care o sa va surprinda, este alta: eu nu ma gandesc neaparat la seria lui conspirationista inceputa cu Biblia Pierduta, ci ma gandesc mai ales la simpatica culegere de proza scurta intitulata 6 povesti cu draci. Pe bune acum: dracii ar purta sau nu masca? Voi cum va imaginati ca s-ar intampla?

Voi ce alti scriitori va doriti sa scrie povesti de pandemie? Puteti include si scriitori care nu mai traiesc, nu ma supar. Eu oricum mai am inca vreo 10 in minte, dintre cei clasici zic, dar am zis sa nu pun prea multi morti, ca na. In cazul vostru, insa, nu este nici macar o restrictie 🙂 Iar daca vreti sa mai cititi articole asemanatoare, mai am 2: primul, cel de la care a plecat totul, pe Minunat.eu, si inca unul pe Cinemil.ro despre posibile filme de pandemie.